Digitális- és ofszet nyomdai szolgáltatásokWWW

digitalisnyomtatas.eu

 

 

 Összeállítottunk egy rövid szakmai szótárt azoknak, akik nincsenek otthon a nyomda- és papíripar területén alkalmazott szakkifejezésekben - reméljük hasznosnak találják.

A

Ablakos boríték
A boríték előoldalán a jobb alsó sarokban fóliával takart ablak található, így látható válik a levélre írt címzés. 

Adathordozó
Számítástechnikai eszköz (floppy, CD, zip, stb.), amelyen a nyomdailag feldolgozásra kerülő anyagot rögzítik. Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.

Akvarellpapír
lágy fogású, szívóképes, kissé szemcsézett felületű rajzpapír. Szerkezete jellegzetesen barázdált, átnézete egyenletesen felhős. Vízfestmények készítéséhez használják.

Aláírásmező
okmányvédelmi elemeket tartalmazó alnyomattal ellátott, a kártya felületére hőpréseléssel felvitt mező, amely lehetővé teszi az utólagos megszemélyesítést, az aláírás minta biztonságos tárolását.

Aranyfüst
könyvek aranyozásához használt vékony aranyfólia.

Aranymetszés
a méretre vágott könyvtest fej, láb- és hosszmetszetének díszítése aranyfüsttel.


Á

Álló boríték
A rövidebb oldalán nyíló boríték (fejben nyitható boríték) 

Álló formátum
Álló téglalap alakú, a hosszabb oldalán kötött kiadvány 

Árajánlat
Az árajánlatkérés szerint elvégzett nyomdai műveleti és anyaganalízis alapján adott ár- és határidő-ajánlat. 

Átdolgozott kiadás
Egy már korábban megjelent mű módosított szövegű kiadása. 

Átfutási idő 
A kiadvány megrendelésétől a megrendelő igénye szerinti helyre történő szállításáig tartó időintervallum napokban vagy hetekben vagy hónapokban kifejezve.


B

Beakasztás
A könyvtest (belívek) beragasztása a táblába (keménytábla esetén) vagy a fedélbe (puhatábla esetén). 

Behúzott melléklet
A kiadványba be nem kötött melléklet. Ilyenek például a színes magazinokba betett lapok. 

Bélelés
Általában a borítékoknál használnak bélelést 

Belív
A könyv jelentős részét alkotó kötészetileg összetartozó egység 

Bemetszés, riccelés
az a művelet, amikor nyomógépen megfelelő vágóelemek segítségével a papír keresztmetszetét csak részben vágják át. Bemetszést, riccelést alkalmaznak pl. az öntapadós fóliák kikészítésekor, a nyomtatott felső papírréteg a bemetszés vonalának megfelelően, könnyen leválasztható az alsó hordozórétegről.

Biblianyomó papír
Nagy oldalszámú, és ennek ellenére viszonylag nagy terjedelemben előállítani kívánt könyvek (szótárak, kézikönyvek, lexikonok, bibliák stb.) nyomtatásához használatos finom vékony papír. Nem íróképes, de kiválóan nyomtatható, lágy, bársonyos tapintású, puha fogású.

Biegelés
más néven hornyolás. Törésre hajlamos, merev, vastag kartonféleségek vaknyomással nyomtatása a hajtás vonalában. Feladat a törésmentes hajtási vonal kialakítása. Dobozok, papírképkeretek készítésénél használják ezt az eljárást.

Biegelés(2)
Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítják 

Borítás
a könyvtábla külső felületének anyaga. Lehet bőr (műbőr), vászon (selyem), papír, esetleg fóliázott papír vagy PVC.

Boríték
lehet ablakos, vagy ablak nélküli; zárás módjai: enyvezett, szilikonos, öntapadós; 
standard boríték méretek:

 

Típus (megnevezés)

Méret (mm)

LC/6

114 x 162

LA/4

110 x 220

LC/5

162 x 229

LC/4

229 x 324

C6/C5

114 x 229

 

Borítókarton
könyvek, katalógusok, albumok borítófedelének anyaga ez a fehér vagy pasztellszínű, gyakran felületmintázott (vászonprégelt) karton.

Borítósarkítás
a könyvtábla-borítóanyag sarkainak levágása, a behajtások pontos eldolgozása érdekében.

Brosúra
Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: füzet


C

Celluózkarton
széles felhasználási körben feldolgozott termék. Nyilvántartó lapokat, könyv-, folyóiratfedeleket, iratgyűjtőket, gyorsfűzőket stb. készítenek belőle. Famentes, 160-240 g/m2 határok között gyártják. Színe natúr, vagy színes, felülete jól simított, írható.

Cérnafűzés
a többszörösen hajtogatott íveket egymásra helyezve közönségesen cérnával összevarrjuk. A módszer nagy hátránya, hogy elég drága és meglehetősen lassú. A cérnafűzéssel készült könyvek nagy előnye a tartósságon túl, hogy a tűzött, illetve ragasztókötött könyvekkel ellentétben a könyv teljesen kinyílik. A cérnafűzés esztétikusabb is, mint a többi könyvképzési eljárás. Általában a cérnafűzést keménytáblás könyveknél használják, hiszen a drága keménytáblás könyvek már megérdemlik ezt a drágább és lassúbb kötészeti eljárást.

Címnegyed
A könyv első (általában) 4 oldala, amelyben az 1. oldal a szennycímoldal, a második üres, a 3. oldal a főcímoldal, a 4. pedig a kolofon vagy impresszumoldal. 

Címoldal
A könyv harmadik oldala, a címet, a szerzőt és a kiadót ás emlémáját (ha van) tünteti fel. 

CMYK
Négyszínnyomás; A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B). 

Cromalin
Színbontott (levilágított) filmekről fotótechnikai eljárással készített, a kolor nyomtatás színhelyességéhez szükséges ellenőrző „nyomat”. 

Csomagolópapír
szilárd, rugalmas papírfajta. A felhasználás sokrétűsége miatt az egyes csomagolópapírok tulajdonságai, jellegzetességei eltérnek egymástól. Csomagolópapírokból széles körben állítanak elő csomagolóeszközöket.


D

Diapozitív
Képeredeti 

Digitális proof 
Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat kolor nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére 

Direkt szín
Színminta vagy Panton-szám alapján meghatározható szín.

Dombornyomtatás
olyan nyomtatási eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok reliefszerű kidomborítása a papír felületéből.

Drótfűzés
ívek összekapcsolása fűzőkapcsok átütésével. Változatai: irkafűzés, tömbfűzés, drótgázsi.

Duplex karton
kétrétegű, az egyes rétegek anyagösszetétele eltérő. 250-300 g/m2 tömegű. Gépsima felületű, natúr színű. Főleg hullámlemezek fedőrétegeként használják.


E

Egyenkénti csomagolás
A kész kiadvány egyesével nylon-zacskóba csomagolható. Amennyiben ezt kéri, kérjük jelölje meg a megrendelésnél. 

Ellenőrző nyomat, korrektúra
1. A tördelt levonat; 2. digitális proof (IRIS); 3. Cromalin; 4. Kékkópia; 5. Szemleív

Előzék
a könyvtest és a könyvtábla összekapcsolására használt, 100 g/m2 tömeg feletti nyomatlan vagy nyomtatott ív.

Előzékpapír
a bekötött könyv első és hátsó fedeléhez ragasztják a belső oldalra, összekötő kapocs a könyv kötése és belső teste között. Szilárdsága nagy, általában famentes, gépsima, fehér vagy enyhén árnyalt, 90-120 g/m2 tömegű. Az előzékpapírt vagy más papírfeldolgozói eljárással készítik ki.

Eredeti anyag
Szövegeredeti: olyan szöveges anyag, amely fotózható, illetve szkennelhető eredetiként kerül felhasználásra; Képeredeti: ránézeti pozitív papírkép vagy diapozitív, jellegét tekintve vonalas és tónusos lehet.


É

Élmetszés 
A körbevágott könyvtest oldalait vagy a vágásban, vagy a lábban, vagy a fejben vagy akár mindhárom oldalon színezik. 

Élőfej
A szedéstükör élén a szövegfolyamtól léniával vagy üres felülettel elválasztott információs terület. Jellegzetes megoldása lexikonoknak, enciklopédiáknak, szótáraknak, tudományos kiadványoknak, nem ritkán irodalmi kiadványoknak is.


F

Famentes ofszetpapír
famentes alapanyagú, fehérített cellulóz. A jobb minőségű ofszetpapírok részben rongytartalmúak. Tömör, zárt felületű, íróképes, merev tartású, alig áttetsző, fehér, csontsárga vagy szürke színű termék.

Fájlformátum
Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez. 

Fedél
Puhafedelű (más néven kartonált) könyvek - 180-300 közötti grammos kartonból készülő, többnyire nyomott és felületkezelt – borítója.

Fejezetcímoldal
Egy fejezet címét tartalmazó oldal – megrendelői utasítás hiányában – minden esetben páratlan (jobb) oldalra kerülő anyag 

Fekvő boríték
Hagyományos (hosszabb oldalán) nyíló boríték 

Fekvő formátum
Fekvő téglalap alakú, a rövidebb oldalán kötött kiadvány 

Felhasználás
Egyes nyomdai kiadványok felhasználási területe speciális gyártási folyamatokat igényel. Ezért pl. kültéri felhasználású termékek megjelölése lényeges a nyomda számára. Ilyen esetekben a kiadványt (pl. plakát) megfelelő, tartós festékkel célszerű készíteni.

Felületkezelés
Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik. 

Fémfóliázás
A kiadvány fedelének egyes elemeit (például: szerző nevét vagy a mű címét vagy egy emblémát) élénk színű fémfóliával préselik be a fedélbe. 

Flexo
Magasnyomtatási forma, főként a csomagolóanyag-iparban elterjedt műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával. További információ a wikipedia-n található. 

Fólia, fóliázás
a fólia fémeknek, műanyagoknak filmszerűen kiképzett homogén formái. A fóliával bevont papírok felülete simább lesz, zsír és víztaszító. Felhasználási területe a kasírozott papírokéhoz hasonló.

Fóliázás, lakkozás
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Fóliázás
A nyomat tartósságát és esztétikai megjelenését jelentősen fokozza. A papírt vágás és biegelés előtt vékony műanyag réteggel vonják be. A szorítóhengerek ragasztóval nyomják rá a vékony, átlátszó műanyag fóliát a papírlapra, ami sima, könnyen tisztítható felületet eredményez, és a nyomat színeit is élénkíti, felerősíti. Megkülönböztetünk hideg és meleg fóliázást. A meleg fóliázás lényegesen drágább, viszont minősége lényegesen jobb a hideg fóliázásnál. Ez utóbbinál a papír ugyanis könnyen görbül, vetemedik, a hideg fólia összezsugorodik, ráncosodik.

Forma-lakkozás, -fóliázás
Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein. 

Formalakk
felületkezelési eljárás. A papír adott helyén és kiterjedésében felvitt lakkréteg, amely tetszőleges formájú lehet. Felhasználási terület igen sokrétű, bármilyen kiemelendő szövegrész felületkezelésére alkalmas.

Forrásfájl
A kiadvány eredeti (első) számítástechnikai feldolgozási formátuma 

Függelék
Egy könyvnek a főszöveget követő, azt kiegészítő része. Általában statisztikákat, táblázatokat, vagy egyéb - a főszövegben terjedelmességük miatt nehezen elhelyezhető - szövegeket, dokumentumokat tartalmaz. 

Fül
A védőborító, illetve a kartonfedél behajtott része. Fotó, életrajz, tartalmi összefoglaló, ár, vonalkód, stb. kerülhet rá. 

Füzet
Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkafűzött kiadvány; más néven: brosúra.


G

Gerinc
könyvek, folyóiratok, tömbök nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek (hajtogatott ívek, lapok) megnevezése.

Gépsima nyomópapír
fatartalmú papír, hazánkban 60-90 g/m2 határok között gyártják. Színe fehéres, kevésbé igényes sajtótermékekhez használják.

Gömbölyített gerinc
Keménytáblás könyvek gerince lehet egyenes vagy gömbölyített. 160 oldalnál kisebb terjedelmű könyv esetén a gömbölyítés nem igazán érvényesül 

Göngyölt hajtás
A bekötött melléklet kétszer vagy többször a kötés felé hajtott 

Grammsúly
A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik. A volumenizált papírok vastagságukhoz mérten könnyebbek.


GY

Gyűjtőfűzés
periodikus kiadványok íveinek összehordása és drótfűzése.


H

Hajtás
Egyszeri hajtás – 4 oldalra - meghajtott ív

Hajtogatás
Ívek hajtogatása - pontos méretre vágás után - késes, táskás és kombinált könyvkötészeti hajtogató gépeken történhet. A hajtogatási módot, amely lehet egy negyed-, fél-, egész-, tizenhat vagy harminckét oldalas hajtás, a kilövés, a nyomtatás, valamint a papír vastagsága határozza meg. Tekercsnyomógépeken a hajtogatásokat a gép egységét képző komplett hajtogatómű végzi.

Hibajegyzék
Különálló lap, amelyen a kiadvány nyomtatási hibáinak helyesbítése található. A könyv eredeti vagy újabb kiadásakor mellékelik a könyvhöz, egyes esetekben bekötik, máskor csak behúzzák a kiadványba.

Hologram
a sokrétű védelem fokozásának különleges eszköze. Vékony fémfóliára nyomott, számítógéppel számított és készített mikrorelief, amelyen a nézőszög szerint változik az esetenként két-három féle grafika láthatósága. Jellemzője, hogy a mikrorelief következtében a fényfelbontás szivárványos hatású csíkozást eredményez.

Hozzálék
technológiai normatívák alapján számított anyagtöbblet, amely egy adott példányszámú munka előkészítése során - az esetleges selejtképződés miatt - szükséges.

Hullámlemez
alapvető csomagolóipari termék, dobozok, ládák készítésére használják. Előállításával olyan szerkezet jön létre, amelynek szilárdsága az alkotó papír és kartonréteg eredeti szilárdságát meghaladja. Ezt elsősorban speciális rétegezéssel érik el. alapvetően két külső réteg közé egy harmadik, hullámos réteget ragasztanak, amely növeli a lemez merevségét.  A hullámlemez dobozok laposan szállíthatók és a felhasználási helyen állíthatók össze, így szállítási költségük alacsony.


I

Impresszum (kolofon)
A kiadvány címnegyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza.

Imprimatúra
Nyomás engedélyezése, jóváhagyása; Végső levonat a kinyomtatott anyagról.
az utolsó tördelt szerzői korrektúra, amelyen a kiadó (megrendelő) engedélyt ad a nyomtatásra. Az imprimatúra javítása után már csak a nyomda és a kiadó hivatalos megbízottjainak jelenlétében szabad változtatni.

Indentálás
kártyamegszemélyesítés egyik formája, mechanikus adatfelviteli mód. A kártya felületi struktúrájába mélyedve, akár különböző színekkel, tapintásra is érzékelhetően kerülnek az információk.

Inzert
A könyvhöz tartozó de kötészetileg önálló melléklet 

IRIS-proof
Az adathordozóról készített színes próbanyomat közelítően mutatja a színeket, a nyomtatásnál nem tekinthető mérvadónak. Más néven digitális proof. 

Irkafűzés
A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb – a papír vastagságától függően – 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható 

ISBN szám
Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni a 224-3753 telefonszámon. A könyvnek általában az impresszum (kolofon) oldalán szokás elhelyezni. 

ISSN szám
Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyű azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan, csak a 224-3754 telefonszámon lehet igényelni.

Itatóspapír
lágy, szívóképes, nagy sűrűségű, jól nedvesedő papír.


Í

Ív
1 ív papír = 16 oldal (meghajtva) 

Ív
papírlap különböző méretre vágva. A méretek szabványban rögzítettek, de készíthetnek egyedi méretű íveket is. Az ívek méretének a gyártási technológia szab határt.

Íves nyomás
Ívre vágott papírra történő nyomtatás.

Ívszámláló
a gép meghatározott számú ív leszámolása után, a rakatban – a beállítástól függően – 100-250-500 ívenként egy-egy jelet tesz.

Ívvágás
a papír ívekre tekercsből rotációs ívvágó gépekkel vagy a nagyobb ívek kisebb ívekre, síkvágó- (laposvágó) gépekkel vágható. A kis alakú ívvágásnál a síkvágó kezelésekor sok kézi munkaműveletre van szükség, és a hibás méret valószínűsége nagy. A rotációs kis alakú ívvágókkal és a programvezérelt, félautomatikus síkvágógépekkel, a papírívek alaknagyságuktól függetlenül vághatók.


J

JPEG formátum
Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg a képanyag.


K

Kalapcsomagoló papír
20-30 g/m2 tömegű, vékony, de azért jó tartású, cellulózból gyártott papírfajta. A múlt században kalapok csomagolására használták, ma már csökkent az eredeti célra való felhasználás, és előtérbe kerültek más felhasználási célok , pl.  a kenyér csomagolása stb.

Kapitális oromszegő
a könyvtest gerincére fej- és lábrésznél felragasztott színes textilcsík.

Karton
a 250-400 g/m2 tömegű kartontermék szerkezete szerint lehet egyrétegű, ekkor az anyagszerkezet egységes, ill. lehet a karton többrétegű, amikor az alkalmazott gyártástechnológiától függően eltérő tulajdonságú, anyag-összetételű egyedi rétegekből áll a termék.

Karton
olyan papírtermékek megnevezése, amelyek négyzetmétertömege 180 g/m2 felett van. Kevésbé hajlékony, fedőlapokhoz, üdvözlőkártyák, névjegyek készítéséhez használják.

Kartonált könyv
Puhafedelű könyv, borítója kartonból készül.

Kártyamegszemélyesítés
a kártya személyes adatokkal való felruházása. Ez lehet a kártyatesten való megjelenítés, valamint elektronikus hordozó - chip, mágnescsík – feltöltése.

Kasírozás
Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása. 

Kasírozás
a papír felületére felvitt plusz réteg, amely valamilyen szempontból eltérő tulajdonságú a hordozóanyagtól. A felvitt réteg általában valamilyen műanyag-származék, vagy alumínium. Fontos, hogy a hordozó papírréteg jól simított, szennyeződés és hibamentes legyen, mert e nélkül nem lehet fényes egyenletes felületet létrehozni. Alapvetően háromféle kasírozással készülnek a papírok: száraz-, nedves- és forróömledékes kasírozás. Ez utóbbi eljárással állítják elő a vaj, a margarin csomagolóanyagát is. A kasírozott papír karcolásálló, vízálló, zsírálló tulajdonságú. Értékes csomagolókartonokhoz, display-khez, hanglemezborítókhoz, könyvkötészeti célokra alkalmazzák.

Kékkópia
A felmontírozott filmekről készített kópia, a szöveg, illetve az illusztrációk mérete és a kivágása, az oldalak sorrendje ellenőrizhető rajta. 

Keménytáblás könyv
Olyan kiadvány, amelynek a fedele 1,5 – 3,5 mm vastag kötészeti lemez egészpapír, egészvászon, félvászon, műbőr vagy bőrborítással. 

Képfelbontás
A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma 

Kereszthajtás
A kétszer (egymáshoz képest keresztben) meghajtott ív, amely 8 oldalas terméket eredményez.

Keresztperforálás
tekercsnyomógépeken, a papírpálya futására merőleges irányú perforáció készítése folyamatos nyomtatás közben.

Két hosszanti (paralel) hajtás
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló).

Kifutó kép
egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein végső körülvágáskor néhány (3-5) mm-t levágnak.

Kilövés
A kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást. 

Kódszám
A megrendelő által megadott egyéni termékkód 

Kolofon
A kiadvány cím negyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza.

Korrektúra
1. A szedésről javítás céljából készített, majd szabványos jelekkel kijavított levonat.
2. A szedési hibák kijavítása.
3. Szerzői korrektúra esetén az egyébként helyesen szedett szöveg megváltoztatása.

Korrektúralevonat
A kézirat szedett (általában tördelt) formája, amelyen a javítások elvégezhetők

Könyvbelív fűzéstípusok
frézelt - a belív a fedélbe lapokban kerül beragasztásra
szálfelsütött - a belíveket a gerinc mentén a hajtogatásnál cérnával varrjuk
cérnafűzött - a hajtogatás után varrjuk egymáshoz a belíveket

Könyvjelző 
A könyv körülvágott méreténél valamivel alacsonyabb és jelentősen keskenyebb, 120-180 grammsúly közötti, egy vagy több színnel nyomott papír. A könyv rövid ismertetését vagy reklámot szoktak elhelyezni rajta a kiadók. 

Könyvjelzőszalag
A sapka és az oromszegő közé ragasztott szalag. Színe többnyire megegyezek az oromszegő színével

Könyvkötőlemez
jobb minőségű papírhulladékból készülő 400-6000 g/m2 súlyú simított felületű, lapos, hullámmentes fekvésű, nem vetemedő, jó ragasztóképességű, húzóképes szürke kézilemez.

Könyvoldal elemei
Ábra: a nyomtatvány jellegének megfelelő, annak szövegét magyarázó, szemléltető, díszítő illusztráció. Az ábrát az ábraaláírástól beosztás választja el. Az ábra magyarázó szövege, az ábrajegyzet az ábraaláírással egy tömbben vagy külön helyezhető el.
Élőfej: a szedéstükör felső szélén elhelyezett, a szerző nevét és a könyv címét vagy az oldalon tárgyalt téma címét, esetleg az oldalszámot is tartalmazó szövegsor.
Főszöveg
Ívjelző (norma): a könyvkötészetben az ívösszehordás helyességének ellenőrzésére való. Az ívek első oldalán az alsó részen elhelyezett oldalszámmal egy sorban az ív száma, a szerző neve és a könyv rövidített címe, a harmadik oldalán az ív száma és egy felső csillag szerepel. Ha az ívet meghajtogatják, az ívjelző alá kell kerülnie a csillagos ívszámnak.
Lábjegyzet: az oldal alján elhelyezett, a főszövegtől beosztással elválasztott, annak megjelölt szövegrészére vonatkozó kiegészítés, magyarázat, megjegyzés.
Marginális (széljegyzet): a szedéstükrön kívül az oldalszám felőli margón (vágásnál) elhelyezett cím vagy cím jellegű szöveg.

Könyv szerkezeti tagolása
Címnegyedív: a könyv első négy oldala, amely a könyvre vonatkozó és a könyvhöz kapcsolódó adatokat tartalmazza.
Tartalomjegyzék: tükrözi a könyv tagolását, beosztását, a könyvben való tájékozódást segíti. Műszaki könyvekben előfordul decimális számozással is. Kialakítása oszlopos szedés jellegű.
Előszó: a szerzőnek a könyv témájához kapcsolódó nyitógondolatai. Főrész: fejezetekre és egyéb szerkezeti részekre bontott, címrendszerrel, beosztással, elválasztó lapok beiktatásával tagolt tartalom.
Jegyzet: a könyv főszövegére vonatkozó kiegészítés, magyarázat. Elhelyezhető az oldal alján, a fejezetek vagy a könyv végén.
Utószó: a szerzőnek a könyv témájához kapcsolódó zárógondolatai. 
Irodalomjegyzék (bibliográfia) 
Név- és tárgymutató: rendszerint címszavakból és hozzájuk tartozó oldalszám hivatkozásokból áll.
Kolofon, impresszum.

Könyvtábla
kötött könyvek borítórendszere. A könyvtábla táblalemezekből, hátlemezből és borítóanyagból áll.

Könyvtördelés szabályai
tördeléskor a szöveghasábokat azonos magasságú oldalakká alakítják. Kézirat szerint elhelyezik és tagolják az eddig külön kezelt könyvrészeket. A tördelés esztétikai és tipográfiai feladat. A különböző könyvrészek egybeépítésével alakul ki a könyv végső megjelenési formája, tehát fejlett ízlést, komoly szakmai hozzáértést és nagy gondosságot igényel. A könyv tagolása: címnegyedív, elő- és utószó, főszöveg, tartalomjegyzék, irodalom jegyzék, név- és tárgymutató, kolofon. Fontosabb tördelési szabályok: soregyen (minden oldalon azonos számú sor), fattyúsor (kimenetsor az oldal élén vagy új bekezdés az oldal alján fattyúsor), kimenetoldal (kimenetoldal szövegsorainak összege nagyobb legyen, mint a beütés), ábrák elhelyezése (nyolc cicerónál keskenyebbre ne tördeljünk szöveget ábra mellé stb.), verseskönyvek tördelésének speciális szabályai (pl. a vers optikai tengelyét kell a szedéstükör tengelyébe állítani). A napilapok, hetilapok és folyóiratok . tördelési szabályait módosítja azok tagolása, szerkezetük sajátos fel építése.

Körülvágás
könyvek, folyóiratok kész méretre vágása három oldalon, a fej-, láb- és hosszmetszések kialakítása.

Kötegelés
A nyomdai termék (főként) újság egységcsomagjainak (általában műanyag) zsineggel való összefogása 

Köteles példány
A nemzeti könyvtáraknak, Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárnak járó kiadványmennyiség. Könyvből 6, periodikákból 12-18 példány illeti meg az OSZK-t. A nyilvántartásuk az ISBN, illetve ISSN számok segítségével történik 

Kötészet
Nyomdai műveletcsoport. Főbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés, (gerincragasztás), táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb. 

Kötészeti lemez
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

Középfinom csomagolópapír
nagy papírhulladék tartalmú, egyenlőtlen anyageloszlású, felhős átnézetű, enyvezetlen, egy oldalt sima vagy gépsima felületű, szürkésbarna papír.

Kreatív vagy design papír vagy karton
grafikai célokra szánt papír vagy karton, amely tulajdonságait nemesíti a különleges alapanyag, vagy struktúrált felület illetve színezés. Tartalmazhat vízjelet, többféle rostot, vagy különleges bevonattal rendelkezhet.


L

Lakkozás
A nyomási műveletek befejezése, festékrétegek teljes száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, fényes sima lakkréteggel vonhatjuk be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, tartósságát. Célszerű magas vagy ofszetnyomásnál papíroldalanként kétszer lakkozni, jobb fedettség, a jobb minőség kedvéért. Szitalakkozásnál annak nagyobb fedettsége miatt elegendő az egyszeri lakkozás.

Layout
angol; szedési vázlat a layout segítségével közlik a szedővel a leendő nyomóforma kívánt beosztását (vázlat, makett, beosztási terv). A layout fontos elem a kézirat-előkészítésben.

Lehúzódás
nyomaton a festék elkenődése 

Leporellóhajtás
Olyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára.

Leporelló kirakás
ügyviteli nyomtatványok előállításánál a késztermék kirakása. A perforált ügyviteli nyomtatványt váltakozva ellentétes irányba hajtják meg, és az így kapott összefüggő nyomtatványok egymás fölött ívoszlopot képeznek.

Levilágítás
Nyomdai feldolgozásra (lemezmásolásra) alkalmas filmek készítése 

LWC
Minimális fatartalmú papírtekercses kiszerelésben rotációs nyomtatáshoz.

LWC
(lightweight coated) kis négyzetmétertömegű mázolt papír.


LY

Lyukasztás
a fémgyűrűzés előkészítő művelete.


M

Magasnyomtatás
Hagyományos nyomtatási forma, a nyomófelület a nyomólemez síkjából kiemelkedik. Az ellenforma (az úgynevezett matrica) ólommal való kiöntéséből keletkezik a nyomóforma. További információ a wikipedia-n található.

Magasnyomtatás
a legrégebbi nyomtatási eljárás. Jellemzői a gyűrűszerű, a betűk és a pontokból álló képek egyes pontjai kerületén levő festékkitüremlés, valamint a nyomat hátoldalán jelentkező átnyomódás.

Mágnescsík
korlátozott tárolókapacitású és hamisítás elleni biztonságot nyújtó, a mágneses jelrögzítés elvén működő adattároló. A kártyatest gyártása során kerül fel a kártya hátoldalára.

Makulatúra, selejt
nem megfelelő minőségű nyomat, amely a példányszámba nem számítható be.

Megjelenés gyakorisága
Kérjük adja meg, hogy az Ön által megrendelt termék milyen gyakran jelenik meg: pl. egyszeri megjelenésű, esetleg időszakos kiadvány (periodika). 

Melléklet elhelyezése
A kötött könyveknél a belív után vagy az ívek közé elhelyezett 4-8 vagy magasabb oldalszámú, általában a belív papírjánál jobb minőségű papírra készülő ívegységek 

Merített papír
csak különleges célokra gyártott ritkán alkalmazott papír. Nyersanyaga rendszerint parázsra és viszonylag hosszúra őrölt, legjobb minőségű rongycellulóz. Anyagában vagy felületén enyvezik. Valódi vízjellel, ritkábban bordázva állítják elő. Érdekessége: nincs száliránya.

Mélynyomtatás
A nyomtatásnál a nyomóforma síkjánál mélyebben elhelyezett üregekből (tölcsérekből) kerül a festék a papírra. Az üregek kémiai úton történő maratással kerülnek kialakításra. További információ a wikipedia-n található.

Mikroírás
rejtett – különleges – eleme a grafikának. Szabadon választható szövegtartalmú felirat oly mértékben lekicsinyítve, hogy az nagyító nélkül csak vonalnak tűnik, így jól szolgálja a színes másolón történő hamisítás felismerését.

Montírozás
Oldalfilmeknek – a nyomólemez méretével egyező – hordozófilmre történő szerelése, a kilövésnek megfelelően 

Munka megnevezése
Az Ön által adott megnevezésre tud később hivatkozni.

Mutáció
részleges szövegcsere

Műnyomó papír
Krétázott, simított papír – főleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismeretes.

Műnyomó- mázolt papír
mindkét oldalon mázolt papír. Az egyik legigényesebb nyomópapírfajta. Több szín nyomású, finom raszterű célokra használják, pl.:reprodukciós nyomtatáshoz. A műnyomóra felvitt pigmentréteg általában 1/3-a a papír tömegének. Az alappapírtól megkívánják a felületi egyenletességét, jól vegye fel a mázréteg, ne porozzon és felülete ne tépődjön fel. A mázréteg pigmentből, kötőanyagokból, műanyag-diszperziókból áll.

Műszaki példány
a megrendelő (pl. könyv- vagy lapkiadó) számára a megrendelésben, ill. szállítási utasításban megállapított példányszámú kész kiadvány, amelynek jóváhagyását követően a kivitelező (nyomda) a további kész kiadványokat a jelzett címekre szállítja.

MWC
(medium weight coated) közepes négyzetmétertömegű mázolt papír.


N

Nátron csomagolópapír
sárgásbarna, nagy szilárdságú, szívós, rugalmas, ropogós fogású papír.  Elsősorban több rétegű, nagy teherbírású papírzsákok és –zacskók gyártásához használatos.

Negatív film
Negatív nyomtatási eljáráshoz szükséges film. 

Négyszínnyomás (CMYK)
A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).

Négyszínnyomtatás
többszínű (színes) nyomat készítéséhez rendelkezésére álló négy alapszínnel (cián, bíbor, sárga, fekete) való nyomtatás. A festékszínes részarányától függően, valamennyi árnyalat és színárnyalat elérhető.

Négyzetmétersúly
1 m2 felületű papírlap grammokban kifejezett súlya.


NY

Nyers méret
A nyomásnál használatos, vágatlan papírméret. Ezt körülvágva kapjuk a kiadvány végleges (vágott) méretét. 

Nyomdai alapszínek
A 4 nyomdai alapszín: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B); rövidítve: CMYK

Nyomdai ív
alapegység a könyvek terjedelmének megállapítására.
Egy nyomdai ív = 16 oldal, amelyből a formátumoknak megfelelően különböző szorzószámokkal az A/ 5 ív terjedelem kiszámítható (a nyomdai ív fogalma független attól, hogy pl. egy könyvet 32 oldalanként nyomtatnak).

Nyomóforma
a nyomóforma a nyomó- és nem nyomó elemek olyan meghatározott rendszere, amely a szöveg- és képi információkat magába foglalja. A nyomóformáról a nyomtatás folyamata során a nyomathordozó adott felületeire festékréteget juttatva kialakul a nyomat.

Nyomtatás
Többféle nyomtatási eljárás létezik, pl. ofszet nyomtatás, mélynyomás, magasnyomás, szitanyomás.


O

Ofszet nyomtatás
Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén. További információ a wikipedia-n található.

Ofszet papír
Mázolt bevonat nélküli papír, elsősorban szöveges kiadványok nyomtatására 

Ofszet papír
enyhén simított, natúr és felületkezelt kivitelben 80-140g/m2 tömegmeghatározók között, íves és tekercs kiszerelésben gyártott elsődlegesen ofszet nyomtatási technológiában felhasznált papírok általános elnevezése. Ofszet nyomtatásnál a festék egy nyomóformáról először egy gumilepedőre, majd onnan a nyomathordozóra kerül. Követelmény a mérettartósság és az illeszthetőség.

Oltárhajtás
Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív 

Opacitás
a papírok fény át nem eresztő tulajdonsága. Különösen a nyomópapíroknál fontos ez a követelmény, mivel a kétoldalt nyomtatott papírok opacitása döntően meghatározza a jó olvashatóságot.

Oromszegő 
Keménytáblás könyvek gerincének élén és alul, a sapkát eltakaró keskeny szalag.


Ö

Összehordás
könyvek vagy egyéb feldolgozás-technikai termékek alkotórészeinek ívek lapok sorrendbe gyűjtése.


P

Pagina
Oldalszám, amit a kiadvány oldalain alul vagy felül helyeznek el. 

Paletta
Más néven: raklap. 

Palettamagasság
Kérjük adja meg a paletta magasságát, mert különböző raktárak a helyiség méretei miatt különböző magasságú palettákat tudnak fogadni. 

Pántolás
A nyomdai késztermék egységcsomagjainak általában műanyag pánttal való összefogása. 

Papírfajta
A nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír, például: ofszet, műnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb. 

Papírmerítés
a papírgyártás hagyományos kézi módja. Merítéskor a papírt alkotó alap és segédanyagokat vízzel elkeverik, pépes masszát képezve. Ebbe a masszába aztán egy adott méretű és lyuksűrűségű szitát merítenek, amelyen a rostszálak fennmaradnak. Többszöri merítéssel növelni lehet a papír vastagságát. A szitán fennmaradó rostanyagot préselik, majd szárítják. Az így készült papír szélei recézettek, felülete érdesebb. Jó íróképességű, nyomtatható. Exkluzív névjegyek, oklevelek készítésére használják.

Papírméret
A papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában 

Papírnév 
Az egyes papírok – gyártók által adott – fantázianeve.

Papírok
Újságnyomó papír szilárdsága kicsi, feltétel, hogy nyomógépen ne szakadjon el. Általában 70-80 % facsiszolatot tartalmazza, enyvezetlen, simítását csak a papírgyártógép hengereitől kapja. Tekercsekben hozzák forgalomba. Súlya 40-55 g/m2
Folyóiratnyomó papír leginkább képes folyóiratok nyomtatására használják. Lehet nagy fatartalmú vagy tiszta cellulóz tartalmú is. 50-100 g/m2 tömegű felülete erősen simított.
Famentes papír kémiai úton felbontott alapanyagból készül. Gyártásához az így feltárt cellulózt alkalmazzák. Kémiai fehérítéssel és külön simítással akár színes illusztrációk nyomására is alkalmas papíranyag.
Regénynyomó papír fatartalmú, laza szerkezetű, sok töltőanyagot tartalmazó papír, 60-100 g/m2 tömegű
Ofszetnyomó papír famentes és fatartalmú változatai 65-120 g/m2 súlyban kerülnek forgalomba. Felületük gépsima vagy gyengén simított.
Kromo- és műnyomópapír a sűrűrácsos többszínnyomáshoz tökéletesen sima, fehér papírfelületre van szükség. A műnyomópapírnak mindkét oldala simított fényes vagy matt felületű. A Kromopapírnak csak az egyik oldalára nyomtatnak, ezért egyoldalasan mázolják finom krétaanyaggal. A kész papír 75-180 g/m2 súlyú.
Biblianyomópapír részben rongyanyagból gyártják 60 g/m2 súlyban. 25-30 % töltőanyagot tartalmaz, hogy ne legyen áttetsző.
Kartonok a 180 g/m2 -nél nehezebb papírokat kartonnak nevezzük. Többnyire ugyanolyan tulajdonságúak, mint a vékonyabb papírok, csupán grammsúlyuk nagyobb. Ennek megfelelően a nyomdatechnikában, mint ofszet-, műnyomó, fedél stb. kartonok kerülnek felhasználásra.
Lemezek elsősorban könyvkötés és dobozgyártás anyaga. Több rétegű, 70 x 100 cm ívek 25 kg-os egységsúlyú csomagokban árulják. Az egy csomagban található ívek száma a grammsúly megnevezését helyettesíti.

Papír szabványméretek:
A papírméreteknél három, egymással összehangolt DIN-formasort különböztetünk meg
(mindegyik méret milliméterben értendő):

 

Formaosztály

A

B

C

0

841x1189

1000x1400

917x1297

1

594 x 841

700 x 1000

648 x 917

2

420 x 594

500 x 700

458 x 648

3

297 x 420

350 x 500

324 x 458

4

210 x 297

250 x 350

229 x 324

5

148 x 210

175 x 250

162 x 229

6

105 x 148

125 x 175

114 x 162

7

74 x 105

88 x 125

81 x 114

Paralel hajtás
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló). 

Páratlan oldal
Páratlan számozású, a nyitott termékben jobbra elhelyezkedő oldal 

Párnázás
Kötészeti eljárás, reprezentatív kiadványok (elsősorban agendák) tábláinál használatos 

Páros oldal
Páros számozású, a nyitott termékben balra elhelyezkedő oldal 

Passzer
A raszterpontok illeszkedése a nyomaton.

Passzerhiba
Nyomaton észlelhető hiba, mikor a 4 alapszín nem fedi le teljesen egymást 

Pausz
Csak szöveget tartalmazó kiadványok esetében alkalmas másolóeredeti a nyomólemez készítéshez. 

Pausz
tussal kihúzott rajzok másolására, valamint fénymásolás útján sokszorosított műszaki rajzok készítéséhez használatos papírfajta. Merev, törékeny, ropogós fogású, üvegszerű, könnyen behasadó, erősen kiőrölt papír. Áttetsző, jó íróképességű és jól radírozható, átnézete tiszta, egyenletes. Újabban meghívók, egyedi megjelenésű prospektusok készítéséhez is használják.

PDF formátum
Nagyobb terjedelmű szöveges anyagok leggyakrabban használt tömörített file-formátuma. Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg egy anyag.

Példányszám
A kiadvány egyszerre megrendelt példányainak száma. 

Perforálás
A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére.
Adott irányban történő sorozatos átlyukasztás (hajtogatás közbeni perforálás, tömbök perforálása), sorlyukasztás. Számla, megrendelés- vagy sorszámtömbök használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljék. Ezt szolgálja a sorlyukasztás.

Pergamenpótló
a valódi pergamenre emlékeztető, erősen kiőrölt cellulózpapír. A szalmacellulóz zsírálló tulajdonságait javítja. A cél, kemény és nagy áttetszőségű, ropogós fogású, jól enyvezett papír előállítása. Általában 40 g/m2 tömegben gyártják.

Pozitív film
Pozitív nyomtatási eljárásnál lemezmásoláshoz szükséges nyomdai film 

Precíziós beragasztás
A kiadvány egy meghatározott, pontosan kijelölt helyére történő beragasztás.

Prégelés
A papírt a felületén mintát hordozó hengerek közé engedik, mely a papír egy vagy mindkét oldalát a mintának megfelelően domborítja. Egyes írólapokat, különleges mázolt papírokat, kartonokat, díszcsomagoló papírokat a kiszerelés során prégelnek, de a prégelés sok esetben a feldolgozás részművelete. A hengerek anyagától függően a vékony papírtól a lemezig mindenféle papírt lehet prégelni.


R

Ragasztókötés
Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.
Az egymásra hordott íveket együttesen behelyezik egy ragasztókötő gépbe, ahol a könyvtest a szorítópofák közé kerülve egy biztos tartást nyer, ezután az egész egy marókés fölé kerül, ahol a könyv gerince egy meglehetősen durva felületet kap. Az így nyert durva felület meglehetősen sok ragasztóanyagot képes felvenni. A gép megkeni a könyv gerincét ragasztóval, majd a borítóba akasztja. A könyvkötés utolsó fázisa a ragasztóanyag kihűlése után a könyvtest három oldalon való körülvágása.

Ragasztott melléklet
A kötött könyveknél meghatározott helyre (ívek vagy lapok közé) ragasztott egy lapos vagy egy ívegységnyi melléklet. 

Raklappántolás
A raklapra rakott nyomdai egységcsomagok pántolása műanyag vagy fémszalaggal. 

Raszter
Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál a képfelbontás egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma. 

Regénynyomópapír
famentes és félfamentes behordásban gyártják. Gépsima felületű, lágy, rugalmas fogású, átnézete egyenletesen felhős. Nem írható.

RGB-színek
Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak 

Riccelés
Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.

Rizsma
az íves papírból, különböző ívszámú egységeket, rizsmákat, bálákat alakítanak ki a papírgyárak kiszerelő-részlegeiben. Az egy rizsmán belüli mennyiségek ívszámban, vagy a rizsma tömegével írják elő.


S

Saját borító
A belívekkel azonos papírból készülő borító. Irkafűzött vagy gerincragasztott periodikák, füzetek esetén használatos. 

Sapkázás
Keménytáblás könyveknél a szálfelsütéssel összefogott könyvtest gerincére ragasztott papír 

SC papír
Fatartalmú mázolt papír, döntően magazinok nyomtatásához, ehhez illeszkedő (alacsony) grammatúrával. 

Selyempapír
a csomagolóanyagok között a legvékonyabb, ill. a legkisebb g/m2-súlyú papír. Többnyire 100 %szulfitcellulózból többféle színben előállított, ritkábban még rongycellulózzal is erősített, nem anyagában, hanem fürdetve, utólag színezik.

Síknyomtatás
olyan nyomtatási eljárás, amikor a nyomó- és nemnyomó elemek közel egy síkban vannak. Nyomtatás közben a nyomóelemek víztaszítóak és zsírfogók (vagyis festékfogók), a nemnyomóelemek vízfogók (ill. festéktaszítók).

Speciális méret
Bármely, a szabványtól különböző méret 

Spirálkötés/spirálozás
Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően). 

Stancolás
Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók.
Adott formát követő kivágó kés a nyomdagépbe helyezve a papírból úgy szakítja ki a szükséges, vagy fölösleges részt, mint háziasszony a pogácsát. Felhasználási terület: palackcímke, egyenes vonallal nem vágható nyomtatványok boríték, függőcímkék.

Stancolás
papírfeldolgozásban a kartondobozok, címkék stb kivágása megfelelő vágóformával. Stancolásnál a papírt egy nagyon vastag, szívós, kemény felületű lapra helyezik, majd felülről a kivágásnak megfelelő ívű,  ún. stanckést nyomnak rá. Így az eredeti papírformához képest csonkolt alakú papírt kapunk. A csonkolás lehet külső ívű, vagy kieső. Meghívók, prospektusok figyelemfelhívó díszítéseként használják.


SZ

Szalagozás
Többkötetes kiadványok összetartozó köteteit rendszerint szalaggal fogják össze 

Szálfelsütés
Keménytáblás könyveknél minden esetben, puhatáblánál igényesebb kiadványoknál alkalmazott kötészeti könyvtest-képzési eljárás. 

Szálirány
A nyomdai munkák során figyelembe kell venni a szál- vagy rostirányt, a papír tulajdonságát ugyanis ez is befolyásolja. Lehet hossz és keresztszálirány. 

Szalmiák
A felmontírozott filmekről készített kópia, a szöveg, illetve az illusztrációk mérete és a kivágása, az oldalak sorrendje ellenőrizhető rajta; más néven: kékkópia. 

Szemleív
A könyv kinyomtatott íveinek kötése előtti ellenőrzését szolgáló, már nyomtatással készülő nyomat. 

Szennycímoldal
(1) A könyv legelső oldala, mely csak a könyv címét és a szerző nevét tartalmazza.
(2) A kiadványt részekre, illetve fejezetekre tagoló oldalak 

Színminta-katalógus
A nyomdai festékek, könyvvásznak ill. papírok színmintáit tartalmazza. 

Színrebontott film
A nyomóforma készítéséhez a 4 nyomdai alapszínre bontott filmek szükségesek. Ezek felhasználásával készíthetők el a nyomólemezek.

Szitanyomás
Szitaforma felhasználásával végzett nyomtatás, a festék fedőrétegként kerül fel a szitahordozóra 

Szürkelemez
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

Szürkelemez
dobozgyártásra és könyvkötészeti célokra használják, zömmel papírhulladék-behordással készítik. A gépi szürkelemez 450-900 g/m2 tömegű. Felülete sima, nagy szakítószilárdságú. Dobozokat, rekeszeket, naptárhátlapot, könyvfedelet, játékokat és tömítéseket gyártanak. Jól hajlíthatóak, hornyolhatóak.

Szűrőpapír
Folyadékszuszpenziók, vagy emulziók részecskéinek szelektív visszatartására alkalmas, enyvezetlen, minimális hamutartalmú, porózus papír. Általában rongytartalmú. Anyagösszetétele, őrlésfoka, szerkezete, vastagsága, négyzetmétertömege, felülete, légáteresztő képessége, szívóképessége stb. a rendeltetési cél függvénye.


T

Tábla
Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

Táblaborító
Keménytáblás könyveknél a táblát borító nyomott és általában felületkezelt (lakkozott vagy fóliázott) papír, vászon, műbőr, stb.

Táblanyomás
a könyvtábla borított felületeire díszítés, szöveg és jelek felvitele, meleg- vagy hidegpréseléssel.

Tekercs / rotációs nyomás
A papír tekercsben kerül a nyomógépre feldolgozásra 

Terjedelem
A kiadvány összes számozott oldalának mennyisége 

Térképlap mérete
Amennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, annak méretét is kérjük megadni. 

Térképnyomó papír
az ofszetpapír egyik kiváló minőségű fajtája. Elsőrangúan nyomtatható, kiváló illesztőképességű és mérettartó, így a nedvesnyomó-eljárás során a térképek különböző színeinek határai a kész nyomaton ékesen elválnak. Fontos követelmény a nagy hajtogatási szilárdság, időállóság, nedvesszilárdság.

Tördelt levonat
A tördelési, szerkesztési előírások és a helyesírás ellenőrzése céljára készített korrektúra.

Transzparencia
a papírok fényáteresztő tulajdonsága, amely a papírt alkotó rostok és töltőanyagok fényabszorpciós és fénydiffúziós együtthatóitól, valamint a papír négyzetmétertömegétől függ.

Triplex karton
háromrétegű karton. Az egyes rétegek anyagösszetétele eltérő. 250-900 g/m2 tömegű, különböző fedőrétegekkel, különböző színekben gyártják.


U

Utcaregiszter
Amennyiben a megrendelt kiadvány térképet tartalmaz, ahhoz tartozhat utcanévjegyzék, más néven utcaregiszter.

UV lakk
ultraibolya fény hatására száradó lakk, mellyel a papír felületét vonják be. Kiemelő hatású, csillogása, fénytörése, tapintása eltér a hordozó papírétól.

Újságnyomó tekercspapír
rostanyag összetétele a nyomópapírok közül a legtöbb facsiszolatot tartalmazza. Nagymértékű lignintartalma miatt fény hatására oxidálódik, megsárgul. Töltőanyag-tartalma a felhasználás célja szerint változó


V

Vágójel
A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét 

Vágott méret
A kész nyomdai termék mérete. Keménytáblás könyvnél a könyvtest méretmegjelölése. 

Vasalt sarok
Különleges kötészeti megoldás. Reprezentatív naptáraknál alkalmazzák

Vastagság
mikrométerrel mérhető. A papírív több különböző helyén végzett méréssel meghatározható a papír vastagsága.

Vízjel
az egyik legrégebbi – a nyomathordozó papírban alkalmazott – védelem, amelyet egyéb szabad szemmel is látható és/vagy csak ultraviola megvilágításban észlelhető különböző színű, a papírban véletlenszerűen eloszló pelyhezőkkel egészítenek ki. A korábban használatos egyszerű vízjelek fizikai és kémiai eljárással ma már eredményesen imitálhatóak. Az egyedi gyártású, csak cégünk számára kialakított nyomóformáról készülő, pozitív és negatív elemeket, valamint többfokozatú árnyalatot tartalmazó vízjel a ma ismert eljárásokkal nem hamisítható. 

Vízjel
az egyik legpatinánsabb módszer papírok jelölésére, azonosítására, a hamisítás megelőzésére. A vízjel csaknem a papírgyártással egyidős.

Védőborító / envelop
A kötött könyvtestet borítja, 5-10 cm-rel ráhajolva a két könyvtáblára. Általában nyomott, felületkezelt, 120 és 180 g közötti grammsúlyú műnyomó vagy pausz papír, ritkábban celofán 

Verziószám
A nyomdai anyagokat tartalmazó fájlok írásakor használt szoftver verziószáma 

Volumenizált papír
Papírgyári eljárással könnyített (laza rostszerkezetű) papírok, melyek vastagabbak a vele azonos grammsúlyú papíroknál. 

Volumenizált papír
pehelysúlyú nyomópapír. Fajlagos térfogata nagy, szerkezete laza, a papír megkívánt vastagsága miatt általában simítatlan. Töltőanyagot nem tartalmaz, nedvszívó, puha papír melyet 60-120 g/m2 tömeghatárok között gyártanak.

Vonalkód
Lézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. Kódolt, alfanumerikus információ, amelyet a vonalvastagság, ill. a vonaltávolság hordoz. A vonalkód a termék EAN kódját jeleníti meg. Az ISBN vagy ISSN számmal ellátott termékek (könyvek, periodikák, stb.) EAN kódját az ISBN, illetve az ISSN számból kell képezni.


W

Werk
Színes nyomógép nyomtató egysége. Ahány szín nyomására alkalmas a gép, annyi werkes.


ZS

Zsírhatlan papírok
zsíros jellegű élelmiszerek átszívódását gátolják meg. A papír zsírállósága kémiai kezeléssel (pl. pergamen), és a rostok különleges őrlésével (pl. pergamin) alakítható ki.

Zsugorfóliázás
A nyomdai késztermék egységkötegeinek fóliába való csomagolása.